Poznáte ten pocit keď už von padá tma, deti od susedov už išli spať a vy zrazu máte chuť? Neodolateľnú, silnú a nekončiacu? Nuž pažravosť je silný nepriateľ a bojovať s ním je často nad naše vlastné sily. Spoľahlivý spôsob ako sa týchto chutí zbaviť je zbodnúť niečo dobrého z chladničky a v mojom prípade sú to domáci utopenci. Tá dokonalá kyslosť nálevu, jemne pikantné zahryznutie do špekáčiku a cibuľka ku tomu. Kto neochutnal, neuverí. Kto ochutnal, nech začne cvičiť, pretože toto vážení, je dlhodobá známosť.
Čo potrebujeme:
- Špekáčiky alebo martinské parky (3-4ks)
- Cibuľu (3-4ks)
- Čili papričky (2-4ks)
Čo potrebujemena nálev:
- Čili papričky (2-4ks)
- Čierne korenie celé (10 ks)
- Nové korenie celé (5 ks)
- Ocot (2 dcl)
- Voda (3 dcl)
- Soľ (medzi prsty)
- Cukor (1 PL)
Postup:
Najprv si spravíme nálev. Všetko dáme do jedného hrnca a necháme zovrieť. Na slabom ohni varíme niekoľko minút. Niektoré recepty uvádzajú 10-15 minút varenia, ja to tak dlho nesilím. Cukor musí byť rozpustený, použiť môžete kľudne trstinový. Hrniec odložíme bokom a nálev necháme chladnúť.
Špekáčiky nakrájame na štvrtiny. Poviem na rovinu, je to hlavne kvôli tomu, že keď ich budete večer vyberať z chladničky a vyberiete jednu alebo dve štvrtiny, bude vás menej hrýzť svedomie. Cibuľu nakrájame na pásiky. Na dno pohára poukladáme cibuľu tak, aby zakryla dno. Pridáme čili papričku, občas z rozmaru pridám aj bobkový list. Naukladáme vrstvu špekáčikov, potom zas cibuľu, potom zas špekáčiky, atď. Občas tam pridáme čili papričku. Zalejeme nálevom, zavrieme a vložíme do chladničky.
Teraz príde tá najťažšia časť a to vydržať aspoň 5 dní a až potom ich začať jesť. To čakanie však bude stáť za to. Dobrú chuť.